Vijf Vragen over Rotorinspecties en Reparaties


De rotor is een van de meest kritische componenten van een turbomachine. Bovendien is de rotor onderhevig aan veel factoren die invloed hebben op de conditie van de rotor, zoals gassen of stoom, trillingen, vervuiling, abrasieve deeltjes in het medium, temperatuurschommelingen en aantal starts/stops. Na verloop van tijd resulteren deze factoren in erosie, corrosie, scheurtjes of zelfs beschadigde onderdelen.

Rotorinspecties kunnen fouten in een vroeg stadium opsporen en reparaties kunnen ongeplande uitval voorkomen. Daarom zijn rotorinspecties een essentieel onderdeel van onderhoudsprogramma’s voor turbomachines. 

We ontvangen regelmatig vragen over rotorinspecties en hopen op deze pagina de meest gestelde vragen te beantwoorden. 

Wist u dat rotor inspecties bij Maintenance Partners uitgevoerd worden volgens de API687 norm? 

Om de kwaliteit van rotor inspecties te waarborgen en duidelijk te definiëren wat de scope is heeft Maintenance Partners de API687 norm geïmplementeerd voor rotor inspecties van centrifugaal compressoren, axiale compressoren, stoomturbines expanders en schroefcompressoren.

Wat is API687?

De API687 norm is geschreven door het American Petroleum Institute en is een ”recommended practice” voor rotor reparaties. API687 is de enige geschreven norm voor rotor inspecties en reparaties en definieert wat de verantwoordelijkheden zijn van de verkopende partij en de eigenaar van het equipment in elke stap van het inspectie en reparatie proces. Inspecties en reparaties verlopen normaal gezien in de onderstaande volgorde: 

Tijdens het gehele proces wordt de eigenaar van het equipment betrokken bij het goedkeuren van jobscopes, werkprocedures, lasprocedures en kwaliteitsplannen. De verkopende partij stelt alle details over reparaties, materiaalcertificaten en gegevens over warmtebehandelingen beschikbaar aan de eigenaar van het equipment. 

Het American Petroleum Institute verdeelt inspecties in twee delen:

 • Phase I, Inspectie: Geassembleerde Rotor
 • Phase II, Inspectie: Gedemonteerde Rotor
  Phase I inspectie Phase II inspectie
Lossen en uitpakken rotor
Uitvoeren inkomende visuele inspectie
Alle kritische plekken beschermen en reinigen door glasparelen 
Uitvoeren inkomende visuele inspectie na reiniging
Uitvoeren NDT
Controleren en noteren dimensies, elektrische en mechanische runouts
Uitvoeren balanceercheck (lage toeren)
Opstellen  Phase I inspectierapport
Demonteren rotor (schoepen of impellers)
Uitvoeren visuele inspectie van alle gedemonteerde onderdelen
Meet alle as maten
Uitvoeren NDT op alle gedemonteerde onderdelen
Opstellen van Prepare Phase II inspectierapport

 

Hoe is API687 geïmplementeerd bij Maintenance Partners?

Het invoeren van de API687 workflow in onze ISO9001 procedures heeft geleid tot een verdere standaardisatie in sales and operations. Maintenance Partners maakt gebruik van standaard job scopes, kwaliteitsplannen, procedures en rapportage. 

Wat als een rotor gerepareerd moet worden?

De rotorshop van Maintenance Partners is uitgerust met state of art machines voor alle types rotors. Afhankelijk van de staat van de rotor kan een rotor reparatie het volgende omvatten:

 

 • Rotor reparaties door middel van lassen, laser cladding of HVOF coating
 • Onderdelen: productie van nieuwe impellers, shafts, blades, diafragma’s, blade carriers, etc.
 • Reblading (herschoepen)
 • Vervanging van seal strips
 • Laagtoerig balanceren
 • Hoogtoerig balanceren
 • Over speed test
 • Impeller draaitest
 • Aanbrengen van coating op de compressor impellers voor corrosiebescherming en een glad oppervlak wat resulteert in een verhoogde efficiëntie

Zijn (reserve) onderdelen voor rotoren beschikbaar?

Levertijden van onderdelen kunnen erg lang zijn. Om dit te voorkomen biedt Maintenance Partners het reverse engineeren van onderdelen.  Onze engineering capaciteiten laten ons toe om het gehele re-engineering volledige proces inhouse uitvoeren (van scannen, redesign en modeleren tot produceren). We leveren schoepen, assen, rotor discs, impellers en geheel geassembleerde rotoren.

Onze spare parts worden geproduceerd volgens de strengste eisen en zijn 100% compatibel. De hoogste turbomachinery standaarden worden gecombineerd met een diepgaande kennis van materiaalspecificaties, productiestandaarden en toleranties:

 • Snelle levertijden
 • Inhouse engineering
 • Inhouse productie
 • Inhouse high speed balancing
 • Onsite installatie & commissioning

Meer informatie

Ga naar de pagina´s over rotor reparaties of reverse engineering van spare parts voor meer informatie. Bel ons direct op het nummer +32 (0)3 541 71 40 of stuur ons een bericht via het onderstaande formulier:

  Velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Mr.Ms.