Wikkelen grote bedrijfskritische stator gestart


Vrijdag 15 november werd een zeer grote stator geleverd in onze werkplaats in Zwijndrecht. Hiermee is de aftrap gegeven van het afbouwen van een motor van 12 megawatt die bij een Nederlandse klant een bedrijfskritische hypercompressor aandrijft. Met een breedte van 6,3 meter en een hoogte van 5,2 meter is het een motor van zeer groot formaat en bijzondere specificaties:

Type Wisselstroom
Vermogen 12 megawatt
Spanning 10 kilovolt
Toerental 32 polig / 188 rpm
Bescherming Ex (non sparking)

Deelontlading in bestaande stator

De bestaande stator wordt vervangen, omdat er door middel van partial discharge metingen deelontlading gemeten is. Dit is een indicatie van slijtage of veroudering van de isolatie en kan leiden tot uitstoot van ozongas wat op lange termijn een potentieel gevaar is voor de werkomgeving. Bovendien is ozon een zeer agressief gas en tast het de isolatie verder aan, wat het verouderingsproces van het isolatiemateriaal versnelt.

.

Bedrijfskritisch

De aangedreven hypercompressor is een bedrijfskritische machine en is noodzakelijk voor de productie van de klant. Omdat de hypercompressor en motor onmisbaar zijn, is er gekozen om een nieuwe stator te bouwen met exact dezelfde afmetingen en specificaties en de stator te vervangen om de productie zo kort mogelijk stil te leggen.

.

Stator afbouwen volgens Ex specificaties

Het afbouwen bestaat de komende maanden uit het wikkelen van de stator en het aanbrengen van de isolatie. Doordat de motor geïnstalleerd is in een explosiegevaarlijke omgeving wordt de stator volgens Ex specificaties opgeleverd. Om de beschermingsgraad van de motor te verzekeren volgt DEKRA (het voormalige Kema) gedurende het proces of het afbouwen van de stator volgens de Ex normen verloopt.

In het eerste kwartaal van 2014 wordt de stator getransporteerd naar de site van de klant. Hier zal de stator worden geplaatst, vervolgens wordt de originele rotor geïnstalleerd en de motor opgeleverd. Na oplevering kan de motor weer jaren veilig en betrouwbaar draaien.

Wilt u meer informatie over het herwikkelen van motoren of reparaties van Ex equipment? Contacteer dan ons dan op +32 (0) 3 744 1501