Is het mogelijk om een rotorwiel van een stoomturbine te repareren?


Onlangs heeft een nieuwe klant aan Howden Maintenance Partners gevraagd om te helpen bij het bepalen van de oorzaak van de sterke trillingen van zijn turbine (ALSTOM type TM2 22 MW). Na de trillingsanalyse die ter plaatse is uitgevoerd, is de diagnose duidelijk: de stoomturbine moet worden geopend voor een meer diepgaande inspectie. Bij het openen stellen we vast dat een afdichting van de pakkingsbus axiaal is verschoven en tegen wiel 1 wrijft. Omdat dit wiel zwaar beschadigd was, werd de rotor naar onze werkplaats in BelgiĆ« gestuurd voor reparatie.

Na de visuele, geometrische, dimensionale inspectie en analyse van het materiaal blijkt dat het beschadigde wiel aan vervanging toe is!

Dankzij onze lasrobot en de expertise van onze technici heeft HMP de capaciteit en knowhow om deze rotor te repareren en te voorkomen dat de eindklant een nieuwe rotor moet aanschaffen!

Dit is onze werkwijze:

 • Het rotorwiel wordt machinaal bewerkt tot aan de as van de rotor,
 • De reconstructie wordt uitgevoerd met behulp van onze lasrobot,
 • Daarna gaan we over tot de eigenlijke bewerking- en het opnieuw bevestigen van de schoepen van het rotorwiel. De schoepen worden in compressie gemonteerd om het originele ontwerp te respecteren.
 • De laatste stap is natuurlijk balanceren op hoge toeren in onze balanceermachine.

De rotor wordt na slechts 4 maanden werk teruggestuurd naar de klant, klaar om weer in productie te worden genomen.

Resultaat voor de klant:

 • Uitvoering in het teken van veiligheid en kwaliteit dankzij onze MASE-, VCA- en ISO certificeringen.
 • Een project dat van begin tot eind wordt beheerd door onze teams: van het oplossen van problemen ter plaatse tot de heringebruikname van de machine, inclusief de reparatie van het wiel en het balanceren van de rotor in onze werkplaats.
 • Een kortere levertijd en lagere kosten dan het leveren van een volledig nieuwe van de rotor.

Meer weten?

Meer weten over reparaties en onderhoud van stoomturbines? Bel ons op +32(0)3 541 71 40 of stuur ons een bericht via het onderstaande formulier:

  Velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Mr.Ms.

   

   

   

  `