Generator van 9,5 ton vervangen in een windturbine van 110 m hoog?


Een generator vervangen in een windturbine van 110 m hoog? MP Wind draait er zijn hand niet voor om. Het gebeurde in St Pierre de Maillé, Frankrijk. Olivier Dewez vertelt.

Precisiewerk op 110 meter

Olivier Dewez: “Met een windpark van 5 windmolens in de streek van de Charentes in Frankrijk hebben we een lange termijn servicecontract. Nu bleek een 2,5 MW Siemens Winergy generator schade te hebben opgelopen aan de rotor en de stator. Maar die generator zat wel in een windmolen van 110 meter hoog! We hebben de beschadigde generator losgekoppeld en vervangen door een nieuw exemplaar – dat alles in heel moeilijke omstandigheden. Gezien de hoogte, de zeer nauwe opening in het windmolenhuis en het gewicht van 9,5 ton, was dit een sterk staaltje van ons kunnen!”

Beperkte downtime

Het team van MP Wind klaarde de klus in 2 dagen, één dag voor demontage van de bestaande generator en montage van de nieuwe en één dag voor aansluiting en volledig nazicht. “Dit beperkte de downtime aanzienlijk en betekende minimaal verlies voor de stroomproductie van onze klant, die dan ook heel tevreden was”, vertelt Oliver Dewez.

Ervaring en expertise in de windenergie sector

Dat MP Wind deze job succesvol en snel kon afronden, heeft alles te maken met de ruime ervaring op het gebied van reparatie en revisie van generatoren. Dat stelt MP Wind in staat een totaal servicepakket aan te bieden voor generatoren. Dat pakket omvat zowel Field Service (Algemene inspecties, Diagnose en Revisies) als Reparaties & Onderhoud (herwikkelen, stators & rotors, re-engineering).

Klaar voor de toekomst

“Met deze job bewijst Maintenance Partners eens te meer klaar te zijn voor de toekomst op het gebied van service in de windenergiesector. Het technisch hoogstandje in Frankrijk leverde ons extra ervaring en kennis op inzake turnkey services aan grote componenten, dit bovenop de preventieve en correctieve services die wij al aanbieden. Kortom, een schitterende ervaring voor ons team, zeker ook de samenwerking met Franse collega’s en partners. En heel bemoedigend voor de toekomstige wind energie business van Maintenance Partners!”, zo besluit Oliver Dewez.