Engineered Services: Upgrade van beschadigde Gamesa G90 neuskegel frames


In een Frans windpark werd schade vastgesteld aan de frames van de neuskegels van 7 Gamesa G90/2000 turbines. Maintenance Partners heeft niet alleen de schade gerepareerd, maar maakte gebruik van Engineered Services om de levensduur en betrouwbaarheid van de windturbines te verbeteren.

Maintenance Partners - Re-engineering of Gamesa G90 nose cone structures 01Oorzaak van schade aan neuskegel frames

Windturbines zijn continu onderhevig aan trillingen. Bij dit specifieke type windturbine is het ontwerp en gebruikte materiaal van lage kwaliteit, waardoor de trillingen scheuren kunnen veroorzaken in het frame waarmee de neuskeugel vastzit. De schade kan leiden tot zeer hoge reparatiekosten en langdurige uitval indien de volledige neuskegel vervangen moet worden.

Inspectie

Maintenance Partners - Re-engineering of Gamesa G90 nose cone structures 02Om de ernst van de schade te bepalen werd Maintenance Partners gevraagd de neuskegels van alle windturbines in het windpark te inspecteren.

De field teams van MP voerden visuele inspecties uit en maakte gebruik van non-destructieve testen om de lasnaden te controleren op scheuren. Uit de inspecties bleek dat er scheuren waren ontstaan in de lasnaden tussen de verschillende beuzen van het frame van de neuskegels.

Na de inspecties werd een gedetailleerd rapport met reparatievoorstel opgesteld. In het reparatievoorstel werden productieverliezen voor de klant tot een minimum beperkt.

Ter correctie van de problemen met de neuskegel frames ontwikkelde de Engineering afdeling van MP een upgrade methode waarmee de levensduur van de windturbines op een veilige manier verlengd wordt (tot ontmanteling van de windturbine)

Reparaties: Tijdelijke Safety Kit

Doordat het winterseizoen (met veel wind) eraan zat te komen, de stilstand van de windturbines tot een minimum te beperken en om verdere schade te voorkomen stelde MP voor om de reparaties op korte termijn uit te voeren. Eerst werden tijdelijke safety kits geïnstalleerd om de risico’s van de schade meteen te beperken.

Structurele Upgrade

Vervolgens werden de upgrades voor elke winturbine toegepast. Deze upgrades bevatten:

 • Safety kit
 • Demontage
 • Reiniging
 • Vervangen van 6 buizen in elk neuskegel frame
 • Lassen van frames volgens op maat gemaakte lasprocedure
 • Toepassing van versterking voor de frames
 • Passiveren voor verhoogde corrosieweerstand
 • NDT + Lascertificatie
 • Conformiteitscertificaat
 • Materiaal certificaat

Alle werkzaamheden werden onsite en in de gondel uitgevoerd. Om de veiligheid van de monteurs ter plaatse en de windturbine te verzekeren werden uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen.

Achteraf werden de windturbines weer opgestart door het field team van MP.

Resultaat voor de Klant

Na het toepassen van de upgrades is de klant er zeker van dat de neuskegel frames betrouwbaar zijn en zullen meegaan zolang de windturbines in gebruik zijn.

Contacteer ons

Meer weten over deze upgrades voor Gamesa G90 turbines? Bel ons op +32(0)81 40 08 21 of stuur ons een bericht via het onderstaande formulier:

  Velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Dhr.Mevr.