15 MVA ELIN generator rotor herwikkeld in 8 weken tijd!


De elektrische specialisten van Maintenance Partners herwikkelen generator rotor in 8 weken tijd.

ELIN DTG 100/2-227 Generator uit 1966

 • Fabrikant: ELIN
 • Type: DTG 100/2-227
 • Stator Voltage: 10 500 V
 • Vermogen: 15 MVA
 • Bouwjaar: 1966

Vraag klant

De oorspronkelijke vraag van de klant was om de originele eindkappen te vervangen door nieuwe eindkappen van anti-magnetisch materiaal. Deze zouden met behulp van reverse engineering door Maintenance Partners geproduceerd en gemonteerd worden. De anti-magnetische eigenschappen van het materiaal zorgen voor een beperking van lek-flux (elektromagnetische verliezen). Bovendien is het materiaal beter bestand tegen corrosie dan de oorspronkelijke eindkappen.

Zowel de stator als de rotor werden voor revisie naar de werkplaats van Maintenance Partners in Zwijndrecht getransporteerd.

Bij het demonteren bleek echter dat het isolatiemateriaal van de rotor ernstig gedegradeerd was. Herwikkelen bleek de enige oplossing te zijn om de rotor weer betrouwbaar en veilig in gebruik te kunnen stellen.

Herwikkelen generator rotor

Het herwikkelen van de rotor was een zeer uitgebreid project, onder andere door de 300 toeren die stuk voor stuk gemonteerd en geïsoleerd moesten worden.

Voor de klant is de generator een kritische machine, daarom werkten teams van 3 specialisten in 2 shifts om het herwikkelen binnen 8 weken af te ronden.

Engineered Services: Verbeteringen

Naast het re-engineeren van de eindkappen werden door de Engineering afdeling van Maintenance Partners zijn opgelost nog twee andere voorname conceptverbeteringen doorgevoerd:

 • De starre verbinding tussen het noord-zuid veld is vervangen door een flexibele verbinding
 • In het originele ontwerp was er geen ruimte voor eventuele uitzetting van de wikkelingen, de aanpassingen aan de rotor laten dit nu wel toe

De verbeteringen zijn een goed voorbeeld van waar Engineered Services voor staat: meer leveren dan alleen reparaties. We doen dit door hoogwaardige materialen toe te passen, ontwerpen te verbeteren en het evalueren van roterende machines binnen het productieproces.

 

Stator

Tijdens het herwikkelen van de rotor werd ook de stator gereviseerd. Ter versteviging werden de wikkelkoppen van de stator geïnjecteerd met epoxy.  Daarnaast werden de originele houten wikkelsteunen vervangen door steunen van epoxy materiaal.

Balanceren

Nadat de eindkappen gemonteerd werden kon de rotor gebalanceerd worden in de hoogtoerige balanceermachine. Tijdens het balanceren werden Repetitive Surge Oscillograph (RSO) metingen uitgevoerd om eventuele kortsluitingen te meten.

Resultaat voor klant

Dankzij het re-engineeren van de rotor en stator is de generator weer een betrouwbare machine geworden. Daarnaast heeft de planning van dit project ervoor gezorgd dat de downtime tot een minimum beperkt werd.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over het herwikkelen, repareren of re-engineeren van generatoren? Bel ons op het nummer +32(0)3541 71 40 of stuur ons een bericht via het onderstaande formulier:

  Velden met een * zijn verplicht in te vullen.

  Dhr.Mevr.