Proefproject ‘leren op de werkvloer’ met VOKA, 2 scholen en 8 bedrijven!


Het proefproject leren op de werkvloer is in 2016 gestart. Samen met 2 scholen en 8 bedrijven lanceert Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland dit schooljaar drie verkennende projecten als opstap naar duaal leren. Tijdens een kick-offmoment maandag werd een officiële samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de Kamer Antwerpen-Waasland, het Stedelijk Lyceum Meir uit Antwerpen en het Gemeentelijk Technisch Instituut uit Beveren. Het proefproject wordt uitgerold in drie opleidingen: de sense-richting Productie- en procestechnologie, en de 7de jaarsopleidingen Industrieel onderhoud en Pijpfitten, lassen en monteren.

maintenance-partners-stapt-in-proefproject-leren-op-de-werkvloer-voka

Knelpuntvacatures

‘De procesindustrie kampt al jaren met dezelfde knelpuntvacatures voor productieoperatoren, lassers en onderhoudstechnici. Daarom willen we nog meer stroomopwaarts gaan werken met het onderwijs. Omdat we als ondernemersorganisatie sectoroverschrijdend zijn, beslisten we om naast de gesubsidieerde proeftuinen duaal leren, een eigen initiatief te starten’, legt Luc Luwel, bestuurder van de Kamer Antwerpen-Waasland uit.

Acht deelnemende bedrijven

Zowel in Antwerpen als in het Waasland stonden niet minder dan acht grote bedrijven klaar, die hun werkvloer een heel schooljaar wilden openstellen voor leerlingen uit het technisch- en beroepssecundair. Het gaat om Actemium (VINCI Energies), Bilfinger ROB, Boost Nutrition, Cargill, Gudrun Chocolates, Maintenance Partners, Monsanto en Umicore. Samen met het Stedelijk Lyceum en het GTI Beveren vormden ze het voorbije jaar een coalition of the willing. Onder regie van de Kamer werden er lokale partnerschappen gevormd die maand na maand samenkwamen om alle praktische details uit te werken.

Opstap naar Duaal Leren

In juni werd het voortraject beëindigd. ‘Voor de sense-opleiding van het Antwerpse lyceum Meir betekent dit dat de leerlingen dit schooljaar hun kennis en competenties zullen aanscherpen via intensieve stage- en coachingsweken op de bedrijven. Voor de twee specialisatieopleidingen van het GTI Beveren moet er nog een aantal praktische aspecten worden uitgeklaard. Maar ook hier is het de bedoeling om het traject vanaf maart al een eerste keer op beperkte schaal uit te testen’, zegt projectleider Pieter Leuridan.

‘Als uit onze proefprojecten een werkbaar model komt, dat als basis kan dienen voor de latere standaardtrajecten duaal leren, dan zijn we in onze opdracht geslaagd’, besluit Luc Luwel.

Lees ook

Meer weten

Meer weten over dit project? Bel ons op +32(0)3 541 7140 of stuur ons een bericht.