Geslaagde relocatie van 2 Stal Laval stoomturbines


Met de succesvolle relocatie van twee Stal Laval stoomturbines heeft Maintenance Partners niet alleen een schat aan ervaring opgedaan, maar ook bewezen dat het beschikt over een geoliede machine beschikt waarin engineering, workshop, fieldploeg en bakken talent perfect met elkaar samenwerken. Na de sluiting van twee vestigingen recupereerde de klant twee Stahl Laval radiaal stoomturbines, gekoppeld aan telkens 2 generatoren met een totaalvermogen van 9 MWatt. Maintenance Partners werd aangezocht om de units opnieuw te installeren in de nieuwbouw in Wallonië.

Zoals in elke branche, probeert deze klant ook zoveel mogelijk zelf in zijn energiebehoeften te voorzien. Vanuit het productieproces kan veel energie gerecupeerd worden die gebruikt kan worden om extra stoom te produceren. De beide stoomturbines uit gesloten vestigingen kwamen hier dus goed van pas.

  

Ervaring maakt sterk voor de toekomst

Begin dit jaar werd gestart met het demonteren van de twee turbines. Na inspectie, revisie en herstelling van alle onderdelen werd alles eind maart getransporteerd. Begin mei was de nieuwbouw bij de klant voldoende afgewerkt om met de opbouw van beide turbines te beginnen. Begin september werden beide turbines in de nieuwe locatie opgestart.

 ‘’Tijdens deze job hebben we een schat aan ervaring op kunnen opdoen met de relocatie van Stahl Laval turbines. We hadden al de nodige ervaring met de revisie en het herwikkelen van dergelijke machines, maar bij een relocatie komen er nog wat extra aspecten om de hoek kijken. Hierbij is, onder andere, de axiale en radiale uitlijning van beide rotorcombinaties zeer kritisch, gezien deze met een paar tienden speling, en een toerentalverschil van 6000 tr/min in elkaar draaien. Met dez ervaring erbij hebben we een groot stuk van de puzzel rond Stahl Laval turbine-generatoren kunnen vervolledigen. Dit moet ons in staat stellen om aan iedere vraag in verband met dit soort machines te kunnen beantwoorden.’’

Controle over hele proces

 Bovendien heeft deze job bewezen dat de verschillende diensten van MP, elk met hun eigen competenties, perfect samenwerken. Engineering deed alle voorbereidingen en studies, en bood ondersteuning aan de werkplaats en on-site. Voor alle voorbereidende werken was er de perfect uitgeruste werkplaats met alle nodige competenties. En voor de werken on-site kon MP rekenen op een zéér ervaren fieldploeg. “Dit maakt dat we alles van begin tot einde kunnen uitvoeren in eigen beheer en we zo de volledige controle hebben over alle werkzaamheden.

Dit is van levensbelang bij dergelijke kritische machines, vermits de minste fout desastreuze gevolgen kan hebben. We zijn op dit vlak dus gewapend voor de toekomst”.