Extreme re-engineering en reparatie van single stage stoomturbine


Maintenance Partners werd gecontacteerd door een klant nadat een single stage stoomturbine uitviel. De schade aan de turbine was zeer ernstig: de lagerhuizen en de tanden van de pinion- en bullgear waren beschadigd. Erger nog: de bovenste casing was gescheurd. Verschillende partijen adviseerden de klant dat de turbine total loss was en dat het aankopen van een nieuwe turbine de enige oplossing was.

Maintenance Partners zegt echter nooit nee tegen een uitdaging. Onze experts vonden een oplossing en stelden de klant voor om de turbine te repareren. Een reparatie zou veel sneller en goedkoper zijn dan het plaatsen van een geheel nieuwe turbine.

Reverse engineering en reparatie

Nadat de klant het reparatie voorstel had geaccepteerd werd de turbine gedemonteerd in de werkplaats van Maintenance Partners. Onze ingenieurs begonnen met het reverse engineering proces. De turbine was al meer dan 40 jaar in bedrijf en de tekeningen waren in de loop der tijd zoek geraakt. De beschadigde onderdelen werden daarom in 3D ingescand en er werden nieuwe tekeningen gemaakt. 

De pinion en bullgear konden niet worden gerepareerd en er werden nieuwe tandwielen gemachineerd op basis van de nieuwe tekeningen. De vier lagers en lagerhuizen werden ook volledig vernieuwd. 

Een reserve turbinewiel dat de klant nog had werd gemonteerd op de as met het pinionwiel. De geassembleerde rotor werd gebalanceerd op lage toeren.

Voordat de casing gerepareerd kon worden werd een materiaalanalyse uitgevoerd. Hieruit kon worden vastgesteld uit welke legering het bestaande materiaal bestond. De scheur in de casing werd gerepareerd met een nieuw stuk wat op maat gemachineerd werd. Ten slotte werd de casing volgens de originele maten gemachineerd.

Toen alle onderdelen gemachineerd waren, werd de turbine geassembleerd en kon de commissioning ter plaatse bij de klant beginnen.

Resultaat voor de klant 

De single stage stoomturbine werd beschouwd als total loss, maar Maintenance Partners vond een oplossing die sneller en minder duur was voor de klant. 

Contacteer ons

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van reverse engineering of onderhoud van single stage stoomturbines? Stuur ons een bericht via het onderstaande formulier:

    Velden met een * zijn verplicht in te vullen.

    Mr.Ms.