Engineering: 12 Megawatt Motor Hypercompressor weer als nieuw


MP bouwt 12 MW stator van a tot z12MW Stator Maintenance Partners

Met de fabricage van een volledig nieuwe stator voor een motor die een hypercompressor aandrijft in de Sabic productieplant in Geleen (Nederland) levert MP weer een staaltje van zijn kunnen op het gebied van engineering. Frank Claus, Technical Manager, die het project zowel commercieel als technisch opvolgde, vertelt: “In het productieproces van Sabic wordt een hypercompressor gebruikt met een druk van >2000 bar”.

Het gaat om een synchrone motor waarvan de rotor bekrachtigd wordt met gelijkspanning en die aan een constant toerental draait van 187,5 toeren per minuut. “Op basis van metingen (1 jaar vóór de uitwisseling van de stator) constateerde men dat de rotor in kwestie nog in goede conditie was, de stator was daarentegen in een zeer slechte staat. Sabic gaf ons het order om een nieuwe stator te bouwen en te monteren”, vertelt Frank.

 

10 maanden van engineering tot realisatie

Op 10 maanden tijd werd met de inzet van een uitgebreid team een totaal nieuwe stator gebouwd, vanaf de engineering tot de realisatie. Terwijl het wikkelen bezig was werd gestart aan de bouw van het nieuwe statorhuis. Dit alles onder supervisie van het Nederlandse KEMA-DEKRA.

“Het ging hier om een motor met Ex n certificaat, een ‘non-sparking motor’ dus. Omdat de nieuwe stator volledig voldoet aan de originele specificaties kon het certificaat via KEMA overgedragen worden. Een absolute vereiste om de job te krijgen.

 

Reverse engineering

Wat de wikkelingen betreft, daar kwam heel wat reversed engineering bij kijken, een specialiteit van Maintenance Partners. “Er waren wel originele tekeningen”, vertelt Frank, “maar van de wikkelgegevens hadden we niets. Tijdens een stilstand om de motor tijdelijk op te lappen, hebben we wikkelgegevens weer in kaart gebracht.”

Het transport naar de installatie bij Sabic van de gigantische stator (externe maten: 6,30m hoog, 5,20m breed en 1,5m diep) vormde nog een uitdaging. Eind maart werd de stator geladen en ’s anderendaags om 6 uur ’s morgens was het transport ter plaatse. Voor de plaatsing werd gebruik gemaakt van een geplande stilstand.

Spectaculaire installatie

Maintenance Partners had 14 dagen de tijd om de nieuwe stator te installeren. Tijdens het installeren werkte een groep van 7 man in 2 ploegen rond de klok. De rotor en de bestaande stator (samen goed voor 65 à 70 ton) moesten tegelijk van hun plaats gehesen worden. Daarna werd de oude stator vervangen door de nieuwe en moest het geheel weer op zijn plaats gemonteerd worden. Voor die werken werd een speciaal hijsplan uitgewerkt. Om de machine te kunnen hijsen, moest het dak van het gebouw verwijderd worden. Daarbij werden strikte voorzorgen genomen om de veiligheid in de fabriek te garanderen, iets waar Sabic zeer streng op toekijkt.

Tijdens de installatie van de nieuwe stator werd vastgesteld dat de exciter rotor van de motor in slechte conditie was. Omdat de exciter noodzakelijk is om de motor te laten draaien werd besloten om gebruik te maken van de stilstand en de exciter rotor direct te herwikkelen in de werkplaats in Zwijndrecht.

Ondanks dit onvoorziene probleem werd de exciter rotor in minder dan een week herwikkeld en kon de installatie binnen de afgesproken 14 dagen afgerond worden.

 

Energiebesparing

Uit energiemetingen van Sabic blijkt dat de nieuwe stator bij vollast 450kW per uur minder gebruikt dan de originele stator. De energiebesparing is gerealiseerd door gebruik te maken van de best beschikbare materialen en een verbeterde stapeling van het blikpakket. Hierdoor heeft het blikpakket een grotere densiteit gekregen, wat de efficiëntie ten goede komt.

Teamprestatie

Het project is zeer vlot gelopen dit is vooral te danken aan de zeer goede samenwerking tussen de verschillende teams die aan de stator hebben gewerkt. Het realiseren van projecten als deze toont aan dat de nodige kennis en expertise in huis is om bedrijfskritische machines te reviseren en zelfs te verbeteren.

 

Goede samenwerking met Sabic

“Al bij al was dit een mooi project, zeker door de aangename en intensieve samenwerking met de mensen van Sabic. We hebben onze ervaring op dit gebied (MP reviseerde al eerder een hypercompressor-motor bij Sabic en bouwde voor de Zweedse papierfabrikant Smurfit Kappa twee generatoren op basis van reversed engineering) kunnen gebruiken en nog uitbreiden. We zullen ze in de toekomst nog kunnen aanwenden, want er is vanuit de markt duidelijk vraag naar dit soort interventies”, zo besluit Frank Claus.

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het onderhoud van hoogspanningsmotoren of over de mogelijkheden van onze engineering afdeling? Contacteer ons dan via het onderstaande formulier:

 

  1. U kunt via deze pagina vragen en opmerkingen versturen naar Maintenance Partners. Om deze pagina te gebruiken moet u een email adres hebben.
  2. We dragen zorg voor het beheren van persoonlijke informatie die u ingevuld heeft op deze pagina en zullen deze informatie niet gebruiken voor andere doeleinden dan het beantwoorden van uw informatie aanvraag. Voor meer informatie over de manier waarop wij met persoonlijke informatie omgaan klikt u op de Privacy Policy.
  3. Maintenance Partners zal afhankelijk van de vraag per email, brief, fax of telefoon beantwoorden. Sommige aanvragen zullen wellicht niet beantwoord worden.
  4. Controleer aub voor het invullen van gegevens of de domeinnaam van deze pagina “www.maintenancepartners.com” is.

    Velden met een * zijn verplicht in te vullen.

    Dhr.Mevr.