Bijzonder project: Volledige refurbishment van 15 hoogspanningsmotoren


De ene motor is de andere niet. Hoewel Maintenance Partners van vele markten thuis is in het repareren en herwikkelen van motoren voor een waaier aan klanten, vragen sommige projecten bijzondere aandacht. Een Europees energiebedrijf met meerdere centrales contacteerde Maintenance Partners aan het begin van 2017. Een klant met bijzonder project rond hoogspanningsmotoren.

In het verleden heeft Maintenance Partners al zeer geregeld elektromotoren gerepareerd voor het energiebedrijf en er als contractor onderhoudswerken gedaan. Nu werd een andere vraag gesteld: een vijftiental hoogspanningsmotoren had een totale refurbishment nodig, het volledig strippen en vernieuwen van de machines dus.

 

Refurbishment boek

Een speciaal project vraagt om een speciale aanpak. Waar bij standaard revisies of herwikkelingen een testrapport aan de klant wordt meegegeven, wordt bij deze opdracht voor elke machine een refurbisment book opgesteld, een document van 50 pagina’s waarin, samen met de klant, alle wensen met betrekking tot de refurbishment worden vastgelegd. Dit boek vormt dus de leidraad die door alle medewerkers die in de verschillende fases van de refurbishment met de machines in contact komen, strikt werd opgevolgd.

 

Proces 

En er zitten heel wat stappen tussen het ontvangen van de machine en de oplevering ervan. De motoren, die gefaseerd door de klant worden opgestuurd naar Maintenance Partners, worden eerst onderworpen aan een reeks testen waarbij alle noodzakelijke gegevens worden opgenomen. Monteurs demonteren de motor vervolgens volledig waarbij alle passingen worden gemeten. Er wordt een magnaflux inspectie op de assen gedaan, waarbij gezocht wordt naar scheurtjes in het materiaal. Ook op de flenzen wordt om dezelfde reden een NDT onderzoek uitgevoerd. Verder wordt de wikkeling gereceptioneerd (aantal toeren, dikte van de draad, toerental). Tijdens het proces worden verschillende hold points en witness points ingelast: momenten waarop de klant komt kijken, als de motor gedemonteerd is.

Zodra de wikkeling uit de stator genomen is, zal er een bliktest gedaan worden. De klant wil in ieder geval een nieuw blikpakket, maar er worden ook altijd nieuwe spoelen en lagers voorzien. De volledige machine wordt bovendien gezandstraald en krijgt een nieuwe coating tegen het roesten. Het blikpakket wordt gemeten, gemaakt, gelaserd en gestapeld in de gestraalde behuizing.

Daarna volgen er de stappen van het herwikkelen en het koppelen van de elektrische uiteinden van de spoelen, elektrische schakelingen worden op dezelfde manier gekoppeld als voor de demontage. Ook tijdens deze fases worden verschillende testen en metingen uitgevoerd. Tenslotte gaat het geheel naar de VPI tank, voor het proces van het lakken van de wikkelingen onder vacuüm.

Ook na het terugplaatsen van de rotor worden verschillende testen uitgevoerd om te checken of alles correct werd hergemonteerd.

Zo goed als nieuw

Elke motor krijgt zo een makeover die de klant de garantie biedt dat de machines opnieuw voor langere periode operationeel zullen zijn. Een alternatief is uiteraard het bestellen van nieuwe machines. Dat is een proces dat echter vaak langer dan een jaar duurt, omdat –zeker bij dit soort motoren- niets standaard klaarligt maar alles op maat moet worden gemaakt.

Het refurbishen gaat dus sneller en is bovendien zeker even doeltreffend. Een gerefurbishte motor moet in kwaliteit niet onderdoen voor een nieuwe en functioneert in veel gevallen ook beter dan toen hij pas in gebruik genomen werd, bovenal zelfs op gebied van isolatie dankzij het gebruik van de beste materialen. Met als resultaat een motor die zo goed als nieuw is, of zelfs beter!

 

Hoogspanning in de industrie

Deze vaststelling neemt meteen de zorg weg van bedrijven met hoogspanningsmotoren en zich de vraag stellen of hun machine na het repareren of herwikkelen dezelfde kwaliteit zal hebben. Trouwens zijn het niet alleen energiebedrijven die met hun hoogspanningsmotoren bij Maintenance Partners terecht kunnen. Ook andere industrieën als petrochemie, voeding, staal, rubberproductie kunnen gebaat zijn met de oplossingen die Maintenance Partners te bieden heeft. Deze motoren, die kritisch kunnen zijn voor het productieproces vragen om extra aandacht en kennis. Die kennis heeft Maintenance Partners in huis. De specialist in elektromotoren heeft de mensen en de ervaring om opdrachten van een grotere schaal te kunnen aannemen.

Meer info

Meer weten over reparaties van elektromotoren? Ga  naar de pagina over elektromotoren, bel ons op het nummer +32 (0)3 541 71 40 of stuur ons een bericht via het onderstaande formulier:

    Velden met een * zijn verplicht in te vullen.

    Mr.Ms.