Speciaal Transport: Antonov An-124 vervoert 120MW Generator Rotor


Dinsdag 19 november is een memorabele dag voor twee bedrijven uit de Antwerpse Haven. Maintenance Partners en Silvertrans (Van Moer Group) hebben de handen in elkaar geslagen om een turbogenerator rotor ter waarde van 10 miljoen euro met een Antonov An-124 over te vliegen van India naar België. 

Antonov - Turbogenerator - Maintenance Partners 001a

 

 

 

 

 

De rotor is onderdeel van een 120MW Westinghouse generator die gebruikt wordt voor energieopwekking in het Midden Oosten. De generator wordt aangedreven door een gasturbine. Met een lengte van 9m breedte en een gewicht van 38 ton het een rotor van aanzienlijk formaat.

Op dinsdag 19 november om 11u03 landde de Antonov An-124  op Brussels Airport dit. Na het uitladen en inklaren werd de rotor meteen op een truck geladen en vervoerd naar de Maintenance Partners werkplaats in Zwijndrecht voor herstelling.

Het Oekraïense vrachtvliegtuig Antonov An-124  heeft de vracht van maar liefst 47.300 kg (rotor inclusief canister) overgevlogen van India naar België. Dit vrachtvliegtuig is ingeschakeld omdat er schade is aan de generator rotor en die essentieel is voor de productie van elektriciteit.

Rotor Herstelling: 75 dagen, 24/7

In de vestiging van Maintenance Partners in Zwijndrecht is de specifieke competentie aanwezig om dergelijke complexe elektrotechnische opdrachten uit te voeren.

Nadat de rotor is afgeleverd in de werkplaats in Zwijndrecht wordt er door een team van specialisten en engineers 75 dagen lang en 24/7 gewerkt aan de reparatie van de rotor. Gemiddeld werken er gedurende het project telkens 5 tot 6 personen tegelijk aan de rotor. Tijdens de reparatie wordt het isolatie systeem van de rotor op punt gezet. Vervolgens wordt de rotor ook hoogtoerig gebalanceerd.

 

Interview en Reportage Kanaal-Z


 

Bron: Kanaal-Z

Uniek Project

Voor Maintenance Partners is dit een uniek project waarbij we onze expertise op het gebied van elektrische herstellingen kunnen tonen. Het transport is niet alleen bijzonder voor Maintenance Partners, maar ook voor onze partner Silvertrans en de luchthaven Zaventem. Maintenance Partners is dit project aangegaan met een transportfirma dichtbij. Silvertrans is gevestigd in onze straat, wat voor een enorm vlotte en snelle samenwerking zorgt.

 

Nieuwsartikelen en Interviews

In de media is er uitgebreide aandacht geweest voor het bijzondere transport van de rotor. Onder andere Kanaal-Z, Het Laatste Nieuws en de Standaard hebben artikelen van de rotor gemaakt. Lees ook het interview door Made in Metropool.  Op de website van Silvertrans is een fotoserie te vinden van het transport.

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op het gebied van rotor herstellingen of elektrisch onderhoud? Contacteer ons dan op +32 (0) 744 1501 of ga naar onze contact pagina.