Zorgen Transformatoren voor hoge stilstandverliezen?


Zorgen Transformatoren voor hoge stilstandverliezen?

Defecte transformatoren zijn in 2 tot 3% van de gevallen de oorzaak van stilstandverliezen bij wind turbines. De vervangingswaarde is meestal niet het allergrootste dilemma (lees tussen de €25000 en €40000 in de range van 1 tot 2.5 MW). Maar, kosten stijgen als transformatoren in de gondel zijn gepositioneerd en een dure kraan nodig is voor de wissel. Het grootste gevaar schuilt achter de levertijd van een vervangend exemplaar.

windturbine transformers article 295

Transformatoren voor windturbines worden in batches gebouwd en worden op bestelling van de fabrikant vervaardigd. De kans dat een vervangingstransformator direct beschikbaar is zeer laag met productieverlies tot gevolg. Niet vreemd zijn levertijden van 3 maanden of meer, een dergelijke stilstand kost:

((2200/12)x3) x 2500 x €0.072/kw = € 99000,-

Bovendien wordt machinebreuk en productieverlies bij “normale slijtage” meestal niet of slechts gedeeltelijk door een verzekering gedekt. Met deze financiële statistieken is het vreemd dat er niet meer aandacht is voor preventief transformator onderhoud op windturbines.

Wat houdt dit preventieve onderhoud  aan transformatoren in?

Stilstandverliezen beperken

Alle industriële transformatoren krijgen minimaal elke 5 jaar een inspectie uitgevoerd volgens de NEN60076_16 (Energie transformatoren deel 16). De inspectie duurt circa 3 to 4 uur met 1 monteur, U krijgt achteraf een rapportage met conclusies, waar de noodzakelijke aanbevelingen voor toekomstig onderhoud in worden omschreven. Scope van de inspectie van droge (windturbine) transformatoren:

Visuele inspectie
• Wikkelingen
• Kern
• Verbindingen; Schakelaar
• Thermometer
• Controleren aansluitingen en stappenschakelaar
• Controle op sporen van deelontladingen
• In geval van natte transformatoren wordt een staal genomen van het isolatiemedium waarop een analyse wordt uitgevoerd van de opgeloste gassen

Reparatie

Indien reparatie noodzakelijk is om de transformator op een veilige manier in bedrijf te houden, kunt u bij Maintenance Partners ook terecht voor een reparatie in de werkplaats.
Het uitvoeren van transformator reparaties is een van onze kerncompetenties en wij beschikken over jarenlange ervaring met wind turbine transformatoren.

Een reparatie is vrijwel altijd sneller afgerond dan het leveren van een nieuwe transformator, hierdoor kunnen productieverliezen aanzienlijk beperkt worden.

Lees Ook

Lees meer over onze service aan transformatoren op de transformatoren pagina.

Contact

Voor meer informatie, hoe wij u kunnen helpen schade te voorkomen, of een preventief onderzoek uit te voeren of hoe wij de transformator kunnen repareren, kunt u ons telefonisch bereiken via +32 (0) 3 744 1501 of contact opnemen via onze contactpagina.